Jemy bez chemii |
Domowa kostka rosołowa - moja alternatywa dla gotowania wywarów, czy korzystania z kostek rosołowych ( masakra ![]() Przepis odkryłam na świetnym blogu ChilliBite.pl. Oczywiście troszke go pozmieniałam, przygotowałam i jestem zachwycona smakiem i aromatem. 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu - wszystko razem zmielić 100 g cebuli 200 g pręgi wołowej 200 g kurczaka 200 g marchwi 50 g selera 100 g pietruszki biała część pora pęczek zielska - takiego jakiego najbardziej lubicie pół główki czosnku 200g soli szklanka wody Mięso mielimy, warzywa ścieramy na tarce ( duże oczka ), cebula i por w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko do gara, razem z mieszanką przypraw i ziołami. Gotujemy 50 minut, na małym ogniu często mieszając. Blenderujemy gorące i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie do słoiczków i już ![]() Może Was przerazić ilość soli, ale do zupy dodajemy 3- 4 łyżeczki jako podstawa smakowa. A dzięki soli kostka może być przechowywana kilka miesięcy. Jest oczywiście wersja warzywna bez mięcha: zamiast mięsa dodajemy 100 g cukinii i 200 g pomidorów i pęczek kopru ![]() [img] ![]() |