Jemy bez chemii
Domowa kostka rosołowa - moja alternatywa dla gotowania wywarów, czy korzystania z kostek rosołowych ( masakra zakręcony )
Przepis odkryłam na świetnym blogu ChilliBite.pl.
Oczywiście troszke go pozmieniałam, przygotowałam i jestem zachwycona smakiem i aromatem.

2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren kolendry
10 ziaren pieprzu - wszystko razem zmielić

100 g cebuli
200 g pręgi wołowej
200 g kurczaka
200 g marchwi
50 g selera
100 g pietruszki
biała część pora
pęczek zielska - takiego jakiego najbardziej lubicie
pół główki czosnku
200g soli
szklanka wody

Mięso mielimy, warzywa ścieramy na tarce ( duże oczka ), cebula i por w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystko do gara, razem z mieszanką przypraw i ziołami. Gotujemy 50 minut, na małym ogniu często mieszając.
Blenderujemy gorące i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy wystygnie do słoiczków i jużwesoły

Może Was przerazić ilość soli, ale do zupy dodajemy 3- 4 łyżeczki jako podstawa smakowa. A dzięki soli kostka może być przechowywana kilka miesięcy. Jest oczywiście wersja warzywna bez mięcha: zamiast mięsa dodajemy 100 g cukinii i 200 g pomidorów i pęczek kopru wesoły

[img][/img]


  PRZEJDŹ NA FORUM